Z wakacyjnym pobytem nad morzem wszystkim niezmiennie od lat kojarzą się ryby. Ile razy siedząc na plaży albo idąc pełnym ludzi deptakiem nadmorskiego kurortu słyszeliśmy: „chodźmy na rybkę”, „zjadłbym świeżą rybę”, „a może dziś na obiad smażona ryba z frytkami?” itd. W dodatku spacer po porcie, pośród stojących tu kutrów rybackich i charakterystycznego krzyku mew, jeszcze bardziej zaostrza apetyt na świeżą rybę prosto z porannego połowu.

Smaki morza

Podczas urlopu w Jastarni nie można nie spróbować tutejszych rybnych specjałów. Rybę można przyrządzić na wiele różnych sposobów tak, aby trafiła w nawet najbardziej wysublimowane gusty kulinarne. W menu 7 Kontynentu można znaleźć dorsza, łososia, sandacza, halibuta oraz śledzia. Smażone, pieczone, czy grillowane – wszystkie ryby, które proponuje nasz szef kuchni pochodzą od zaufanych dostawców i zawsze są świeże.

Dania rybne w menu

Specjalność naszej Jastarnickiej kuchni - świeży śledź w pomidorach Serwowane w restauracji rybne przystawki nie tylko pysznie smakują ale także cieszą oko sposobem podania – z chrupiącymi grzankami albo zdrową sałatką. Śledź w śmietanie, śledź w oleju, tatar z łososia czy łosoś marynowany to ulubione przekąski klientów 7 Kontynentu.
Dla największych fanów ryb mamy również w menu pyszną zupę rybną, przyrządzaną wg tradycyjnego kaszubskiego przepisu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie.
Na drugie danie zachęcamy do spróbowania dorsza: zapiekanego z serem pleśniowym i pomidorem albo w kapuście. Dla będących na diecie proponujemy halibuta pieczonego w folii albo grillowanego łososia. Jednak nasz największy rybny hit to przysmak rybaka – grillowany łosoś i sandacz podawane na ciepłych warzywach z grillowanymi ziemniakami. Brzmi interesująco, prawda?

Wartości odżywcze ryb

Tatar z łososia podawany z szalotką, kaparami, pomidorem suszonymO tym, jak zdrowa jest ryba zapewne nie trzeba przypominać tym, którzy je na co dzień jedzą. Niestety Polacy spożywają zdecydowanie za mało ryb. Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 7-8 kg ryby, dużo mniej niż mieszkańcy innych krajów europejskich np. Skandynawii.
Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Tłuszcz w nich zawarty to nie tylko kwasy omega-3, ale też witaminy m.in. D oraz A. Inne ważne składniki to jod, selen, wapń, fosfor i magnez. Ryby morskie są ponadto bogatsze w tłuszcz niż ryby słodkowodne.

Mamy nadzieję, że walory zdrowotne i smakowe ryb zachęcą Was do odwiedzin w 7 Kontynencie i przetestowania naszych rybnych propozycji. Zapraszamy :)