Podczas pobytu w Jastarni, koniecznie odwiedźcie port, znajdujący się od strony Zatoki Puckiej. Zanim jednak się tam udacie, warto poznać historię tego miejsca.
Port został wybudowany w latach 1926-1931 i był pierwszym tego typu projektem, który został zaprojektowany i zrealizowany przez polskich inżynierów w historii II Rzeczypospolitej.
Z biegiem lat zmieniały się jego funkcje. Początkowo był przystanią dla statków żeglugi przybrzeżnej, następnie stał się bazą szkoleniową dla adeptów żeglarstwa, a w czasie II wojny światowej służył jako przystań dla dywizjonu trałowców. Niestety, w tym czasie port został zbombardowany, a większość okrętów zatopiono.
Na szczęście niedługo potem port został odbudowany i do dziś możemy podziwiać jego urok. Obecnie pełni funkcje bazy rybackiej, ośrodka szkoleniowego oraz przystani pasażerskiej.
A co z rybami, które są tu łowione i które możecie spróbować w 7 Kontynencie – naszej restauracji?
W Zatoce Puckiej możemy znaleźć m.in. flądry, dorsze, węgorze, śledzie oraz belony. Nasza restauracja chętnie korzysta z tych dobrodziejstw, więc po powrocie z portu zapraszamy Was do nas, aby rozkoszować się zapiekanym dorszem, tatarem ze śledzia oraz unikatowymi pierogami z dorszem.
Jeśli jednak nie przepadacie za rybami, nie martwcie się! W naszej ofercie znajdziecie mnóstwo pysznych dań mięsnych, które na pewno zaspokoją Wasz głód, a także kilka smakowitych dań wegetariańskich, które Was zachwycą. Nie zapomnieliśmy także o Waszych pociechach! Mamy specjalne dania dla najmłodszych, które zawsze szybko znikają z talerza.